2011 - a kaméleon éve

2011.12.30. 16:20 v_m

A kaméleon gyönyörű állat, az adaptáció nagymestere, amely képes színét megváltoztatva tökéletesen idomulni környezetéhez. Eleganciájával és rátermettségével elkápráztatja csodálóit, hihetetlen képességeit titkos irigyei is magukénak akarják.

2011 a kaméleon éve volt.

A kobra éve óta nem történt akkora változás a világban, mint amilyet a 2011-es év hozott. Míg korábban a jól megszokott kisközösségben kellett jól teljesíteni a sikerhez, ehhez most a legváltozatosabb munkahelyi környezetek adódtak hozzá. A munkahelyeknek ráadásul megvan az a hátránya, hogy az ott dolgozók a legritkább esetben alkotnak összetartó közösséget, sokkal gyakoribb az, hogy más-más pozícióban lévő, más-más rigolyákkal rendelkező munkatársak határozzák meg a mindennapokat.

Ezek az egyébként nem kifejezetten kellemes körülmények azonban nem törték kedvünket: megtanultunk kaméleonként viselkedni. A kaméleon-lét legfontosabb eleme, hogy a személyiség egyes alapvető vonásait háttérbe szorítva viselkedjen az ember huzamosabb ideig. Aki erre nem képes, az nem lesz hosszabb távon sikeres, a sikertelen ember pedig boldogtalan is lesz, tehát aki nem akar 50 éves korában vécét pucolni, annak a kaméleon útja az egyetlen járható út.

A kaméleon sokak számára visszatetsző magatartást tanúsít: nemcsak színe váltásával igazodik tökéletesen környezetéhez, de nyelvének jól irányzott csapásával megszerzi azt, amit akar. Ne becsüljük le a kaméleon ezen képességet! A színváltás a kaméleonnál valójában egy eszköz, amit gátlástalanul felhasznál, hogy bármit el tudjon érni. Az okos kaméleon nem kel birokra a nála nagyobb állatokkal, inkább a háttérből irányítja őket. Jól tudja, hogy az ostoba bikák és érzékeny elefántok mind-mind híján vannak a kaméleon legfőbb erényének: képtelenek arra, hogy uralják és irányítsák a szituációt.

Ne részegedjünk azonban meg az év sikereitől! Bizony a kaméleon éve is hagyott kívánnivalót maga után. A rég aktuális vérfrissítés csak részben történt meg, és sokkal kevesebb közös többnapos programot szerveztünk, mint az ideális lett volna. Tűzzünk hát ki minimálisan elérendő célként magunk elé egy tavaszi londoni, egy nyári balatoni és egy őszi – később meghatározandó célú – közös utazást!

A kaméleonoknak egyet sosem szabad elfeledniük: mindig lehet magukon tökéletesíteni, fejleszteni, hogy elérjék a hőn áhított a célt: szuperkamélonná váljanak. Álljon itt végezetül egy videó a nagy példaképről:

 
 

komment

Címkék: évértékelő

süti beállítások módosítása