Kobrablog

Egy blog, ahol megoszthatod gondolataidat. Már ha a haverunk vagy. Kommentelés Facebookon.

Friss topikok

Címkék

Málta

2018.02.18. 20:30 v_m

  • Málta egy igazi közepes látnivaló: nem annyira unalmas, mint Ciprus, vannak tagadhatatlanul szép részei, de nem hagyott olyan mély nyomot, hogy ha ezt kihagytuk volna, sokkal kevesebbek lennénk. 

  • A történelmükről több külön bejegyzést lehetne írni, amikor a magyarok arra panaszkodnak, hogy átment rajtunk a történelem, akkor érdemes lenne figyelni Máltára, amit többször pusztítottak olyan módon el, hogy évtizedekig lakatlan volt utána. A máltaiak alacsonyak és bronzos bőrűek, a sok angollal kevert, eredetileg szemita nyelvük pedig teljesen szerepjátéknyelvnek hangzik, a Marsaxlokk, Ghawdex, Siggiewi neveket bármelyik fantasy író megirigyelné. 
  • A fősziget annyira zsúfolt, hogy szinte egy hatalmas településnek tűnik, pedig egészen kicsi egységek minősülnek egy városnak, megy az ember három utcát, és már másik településen van. A főváros, Valletta is csak a teljes város töredékét, a történelmi városközpontot foglalja el, így legalább a 6450 lakosával messze a legalacsonyabb lakosságú uniós főváros címet tudhatja magáénak (a következő Luxembourg 107 ezer lakossal), és világszinten is az előkelő 216. helyet foglalja el a fővárosok között. Lehet, hogy a negatív rekordokra utaznak, a két nagyobb sziget közötti minisziget, Comino a négy fős lakosságával is erős versenyző. 
  • A városok egy észak-afrikai arab és egy déli olasz település keresztezésének tűnnek, ahova egy görög szigetről importálták a virágillatot. 
  • Bár egy nagyon kis országról van szó, de miért is ne kéne ide még egy kis regionális identitás is, a kisebb Gozo-sziget lakói magukat hangsúlyozottan gozitánoknak tartják, és persze az ételeik és a kényes témák is eltérnek a főszigeten kínáltaktól. 
  • Igen népszerű errefelé IX. Pius és II. János Pál pápa, a szobraik minden településen megtalálhatóak. A történelmi építmények szinte mindegyike, de a házak jelentős része is sárga mészkőből épült, ami teljesen meghatározza a látványt. Valletta és környéke például egy hatalmas sárga kőváros, ami pár óráig érdekes, azért itt élni mérsékelten tűnik vonzónak.
  • A jó éttermek nagy része a hotelekben található, valamint St Julian’sban. Az alkohol kifejezetten olcsó, az ételek viszont inkább nyugat-európai árban vannak.

st-julians.png

 Látnivalók: 

  • Valletta: egy órás séta a középkorban ragadt kővárosban, rengeteg a sikátor és a meredek utca, szépek a Barrakka kertek, érdemes Sliemába átkompozni, a város látképe remek. Sliema egy sokkal élhetőbb hely, jobb éttermeket és sétautakat is lehet itt találni. 
  • Mdina: a történelmi főváros a fősziget közepén, a változatosság kedvéért sárga mészkőből, ez is jó egyórás séta, sok templommal és sikátorral. 
  • Haqar Qim templom: nem érdemes bedőlni a régészeknek, biztosan rengeteg információt nyertek az egyik legősibb templomegyüttes ásatási helyéről, utazónak ez nem egy érdekes hely. 
  • St Julian’s: itt van a legnagyobb élet, rengeteg a bár és az étterem, modern és kreatív épületekkel, a tengerparti sétány is szép. 
  • Gozo-sziget: a fősziget nyugati végéből visz át ide a komp, a központi dombon van Rabat és a fellegvár. A megboldogult azúr ablak is ezen a szigeten volt, a helyszíne viszont most is megér egy látogatást, a partszakasz így is szép, mellette a tengerrel egy hasadékon keresztül összekötött belső tó is érdekes.

komment

Címkék: utazás

süti beállítások módosítása