Napi retró

2011.09.19. 22:17 v_m

 

 A Kobrablog újraindított sorozatának első darabja a férfias küzdelmek koronázatlan királyának, a kisujjharcnak állít emléket. Amint az a képre pillantva szembeötlő, a kisujjharc jellemzően a pubertáskorú fiúk kedvelt sportja, és lényege, hogy a küzdő felek összekulcsolják öklüket, majd kisujjukkal megpróbálják megérinteni a másikat. A kisujjharcban nagy szerepet kap a leleményesség, a piszkos trükkök megfelelő alkalmazása, de a küzdő feleknek kitartásra és természetesen fizikai erőre is szüksége van.

 

Az alkotás bár felhasználja a sportképek tipikus zsánereit, egyszersmind túl is lép rajtuk, a küzdő fiatalokat kiemeli a sablonos kontextusból, és a jó és rossz örök idők óta vívott harcának szimbólumává fokozza versengésüket. Figyeljük meg a – természetesen fekete öltözéket viselő - jobb oldali alak gonosz vigyorát, szemeinek elvakult csillogását: nem lehet kérdéses, hogy magával az ördöggel állunk szemben! A bal oldali alak szemüvege nyilvánvalóan a Jó hétköznapiságát jeleníti meg, ahogyan nagy nehezen hárítani igyekszik a Rossz aljas támadásait. A háttérben az elméleti tudományok fejedelme, a matematika területéről vett példát olvashatunk.

 

Értelmezhetjük tehát úgy a képet, hogy a Jó és a Rossz az univerzum uralmáért szállt harcba? Esetleg a Jó egyfajta modern Prométheuszként küzd a mohón állított tudás megszerzéséért?

komment

Címkék: retró

süti beállítások módosítása