Kobrablog

Egy blog, ahol megoszthatod gondolataidat. Már ha a haverunk vagy. Kommentelés Facebookon.

Friss topikok

Címkék

A magyar új hullám 15 legnagyobb alkotása

2011.08.12. 15:59 v_m

Egy ilyen lista összeállításánál az első felmerülő kérdés, hogy pontosan mi is számít új hullámnak. Anélkül, hogy az ilyen jellegű definícióknak különösebb jelentőséget tulajdonítanánk, annyit kijelenthetünk, hogy a 80-as évek elején Magyarországon is megjelent egy, az addigi zenei áramlatokkal szembeforduló, a szocialista kultúrpolitika által a tűrt, illetve a tiltott kategóriába sorolt zenei irányzat. Az új hullám természetesen az egységnek legfeljebb halvány jeleit mutatta sem a zenei alapok, sem pedig a világról alkotott elképzelések terén. A forradalmi hevület, a függetlenség (ami akkoriban nagyobb szó volt, mint manapság) és a rendszerrel szembeni ellenérzések azonban mindenképpen megkülönböztetik a kor egyéb irányzataitól. 

 

Nehezen elvitatható szépsége a magyar új hullámnak, hogy átlátható számú produkció született, amelyet mai napig élő kultusz övez. Ez utóbbi életben tartását alighanem az is segíti, hogy az új hullám amilyen gyorsan berobbant, olyan gyorsan távozott is a köztudatból, és nem maradt utána más, mint jó néhány rossz és kevesebb elfogadható minőségű felvétel. Meg persze a legenda, ami örökké él.

 

Listánk nem követi azt az elvet, hogy minden jó zenekarnak be kell kerülnie egy-egy számmal, mert különben a készítő nem tűnik elég kiműveltnek az adott témában.

 

Következzen tehát a magyar új hullám tizenöt legnagyszerűbb produkciója!

 

      15. Sziámi – Boldog–boldogtalan

 

Müller Péter Sziámi már ifjúkorában sem tartozott a szerethető arcok közé, a Sziámiért azonban kijár neki a dicséret. Az URH-ban még sikerült nála tehetségesebb embereket befenyítenie, itt viszont bátran kiélhette ellenkulturális hajlamait. Viszont legalább nem tagadta le, hogy a világ közepét hol kell keresni.

 

 

 

14. Európa Kiadó – Megalázó durva szerelem

 

Listánkat igen könnyen meg lehetett volna tölteni kizárólag Európa Kiadó számokkal, és úgy is bőven megütné a kobrablog által elvárt színvonalat. A szerelem bizony nem olyan költői és fennkölt, mint ahogyan azt gondolni illik. Menyhárt Jenőből ennél a számnál (is) olyan erő árad, valamint olyan átélt undorral és megvetéssel képes bármiről énekelni, hogy neki elhisszük: a teljes igazságot halljuk.

 

 

 

13. Neurotic – Sebesség

 

Pajor Tamás még hitgyülekezetes pálfordulása előtt megírta a modern magyar pop történetének holtversenyben legjobb szövegeit, és bár funkys dallamai egy kicsit tényleg elavultnak hatnak ma már, a szöveg első két sora önmagában akkorát üt, hogy az ilyen gondokon önfeledten léphetünk át.

 

 

 

12. A.E. Bizottság – Kamikazé

 

A Bizottság komolytalan zenészek közepesen komolynak gondolt produkciója volt, aminek végeredménye a mai napig egyedülálló a poptörténetben. A kellemes püttyögés és a szürreális szövegek tökéletes egyvelege, ami bárhol és bármikor kiragadja az embert a szürke hétköznapokból, és azon nem könnyen emészthető tényt is képes elfogadtatni, hogy az életet bizony nem kell túl komolyan venni.

 

 

 

11. Európa Kiadó – Ez a város

 

A legjobb budapesti témájú szám, erős sci-fi beütéssel, hiszen az Európa Kiadó rájött arra, hogy irodalmi (zenei stb.) témákért nem kell feltétlenül a szomszédba menni. A zenekarnak ráadásul sikerült a szűk környezetét zseniálisan lefestenie, és egyszerre a jövőt is megjósolnia, márpedig ez viszonylag ritkán szokott sikerülni.

 

 

 

10. KFT – Bál az operában

 

Lehet teljesen értelmetlen vitákat folytatni arról, hogy a KFT mennyire illik bele az új hullámba, ez a szám azonban biztosan idetartozik. Az elit sznob és értelmetlen szórakozását kifigurázni évezredek óta kitűnő időtöltés, ezt teljesen korrekt zenei körítéssel tenni pedig még inkább az, ahogyan erre ez a szám kiváló például szolgál.

 

 

 

9. A.E. Bizottság – Szerelem

 

A Bizottság végtelenül egyszerű és nagyszerű száma a szerelemről és semmi másról. Szintén egyszerű zenei alapok (szabadidő-zene a javából!), és szerencsére idegesítően magas női ének sincs benne. A szám íve pedig olyannyira tökéletesen ível felfelé, hogy azt még a Guns’n’Roses is megirigyelhetné. Az azért erős túlzás, hogy ők csinálták volna a legnagyobb popzenét.

 

 

 

8. Beatrice – Nagyvárosi farkas

 

Amikor Nagy Feró még nem a kereskedelmi tévékben bohóckodott, megcsinálta az ős-Bikinit és a Beatricét. Ha valaki nem bírta a punkot, de kompromisszumok nélküli rendszerkritikát akart, akkor kénytelen volt Nagy Ferót hallgatni. Mert ő sem állt be ugatni egy ház körül, viszont ilyen szép számokat írt a szegény, de becsületes farkasról.

 

 

 

7. Európa Kiadó – Mocskos idők

 

A szerelem alapvetése Catullus óta változatlan, amint ezt az Európa Kiadó sallangok nélkül elmondja nekünk. Tökéletes gitárszólam, az énekelve beszélés (vagy beszélve énekelés) pedig a magyar zene sajátja kellene, hogy legyen. Érthetetlen, hogy miért nem játsszák a mai napig a rádiók, hiszen az autóban üvöltendő nagy sláger mintapéldája ez a szám.

 

 

 

6. Sziámi – Te vagy én

 

Nem kell megijedni, az azonos című SP szám nem ennek a feldolgozása. A halált lehet és kell is könnyedén felfogni, és a Sziámi ezt meg is teszi. Az autóban éneklésről korábban leírtak itt is érvényesek, egy rockosan pörgős szám egyszerű, de nagyszerű refrénnel és tényleg örökérvényű szöveggel. Időben jóval későbbi a többi számnál, ez azonban értékéből mit sem von le.

 

 

 

5. Európa Kiadó – Ha ő nem bánja

 

Listánk egyetlen igazán lassú száma, egyben az édesbús hangulat legtökéletesebb megragadása. A szöveg teljes egészében a hangulatfestésnek rendelődik alá, és ez így van jól. A szám kitűnő példa arra, hogy a zenét (sőt, a legtöbb művészetet) azért találták ki, mert vannak dolgok, amik kifejezésére a nyelv nem alkalmas.

 

 

 

4. Neurotic – Brék

 

A kispolgári lét legjobb zenei kritikája, a rap és ének határán. Azt pedig, hogy Pajor Tamás volt az igazi budapesti látnok, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a dalban elhangzik a West Balkán szókapcsolat is. Keserédes hangulat, rettenetes átütő erő és hihetetlenül szellemes szöveg, aminek egyik fordulatából később klipet is forgattak. A zene viszont Víg Mihály előadásában a legjobb.

 

 

 

3. Balaton – Mindig mindent

 

A Balaton (a Trabanttal együtt) igen kevés értékelhető felvételt hagyott hátra, jó számokat viszont annál többet. Víg Mihály így saját jogán is szerepel listánkon, a vonósokkal felvett verzió pedig egészen különleges, ilyen jó számot a világ kevés pontján hallhatunk. Az eredeti Nem segít I-II.-t is érdemes meghallgatni, egészen más a végeredmény.

 

 

 

2. Európa Kiadó – Popzene

 

Nagyszerű kezdés, még nagyszerűbb váltások, és egy olyan szöveg, amiből megtudjuk azt, amit egy számból meg lehet tudni a popzenéről, a bűnről és úgy általában a Föld nevű bolygóról. Ha ezt a számot meghallja az ember, csinálhatott addig bármit, garantáltan jobb kedve lesz, ezt pedig igen kevés zenei produkció mondhatja el magáról.

 

 

 

1. Európa Kiadó - Európa kiadó

 

Menyhárt Jenő szövegét a költészet legnagyobbjai is megirigyelhették volna, a jelen és a jövő víziója könnyedén keveredik el, az európai kultúrát pedig három percben ilyen tökéletesen megragadnia talán még senkinek sem sikerült. A legnagyobb magyar zenekar legjobb száma, ha manapság is készülnének ilyen számok, jelentősen élhetőbb hely lenne Magyarország.

 

 

komment

Címkék: zene kultúra

süti beállítások módosítása