Miami és Florida

2015.03.07. 12:37 v_m

miami-beach-miami.jpg

- Míg Florida nyugati partvidéke a mai napig megfelel az ötvenes évek óta élő képnek, azaz főleg kövér nyugdíjasok lakják, addig Miamit már rég nem a Scarface rosszarcú bűnözői határozzák meg. Bár a gyilkosságok még mindig másfélszer gyakoribbak az USA átlagánál, a többi bűncselekmény nem mutat kimagasló arányokat; egyes negyedeket természetesen még mindig tanácsos elkerülni.

- A kelet-nyugat ellentét az autóvezetési szokásokban is észrevehető. A keleti parton szerencsétlenebb sorsú afrikai országokkal vetekszik a sofőrök agresszivitása, a Mexikói-öböl partján viszont mintha Ausztriában járna az ember: az amúgy is szolidan közeledő autósok száz méterről lassítanak, ha gyalogost látnak.

- A XIX. század végén Florida a legkevésbé produktív államként volt ismert. Bár a fejlődés szembetűnő, még mindig csak 40. az államok GDP/fő szerinti rangsorában. Magyar viszonyokhoz szokott szemnek persze így is nagyon gazdagnak tűnik a vidék.

- A tél nemcsak a kellemes időjárás okán ideális hely Florida meglátogatására, hanem a rovarok teljes hiánya miatt is.

- Minden bizonnyal a kedvező klímának is köszönhetően Miamiban elképesztő számmal lehet a parkokban jó testalkatú, sportoló embereket látni. A futás mellett közkedvelt a röplabda és a kosárlabda is, amit tömegek űznek igen magas szinten reggeltől estig a rengeteg ingyenes kültéri pályán.

- Errefelé a nyugdíjas nem a szegénység és szűklátókörűség szinonimája, hanem a szabadságé és az anyagi jólété: megengedhetik maguknak, hogy az idős kort leginkább utazásra és az élet élvezetére használják ki.

- Állandó fenyegetést jelentenek Miamira a hurrikánok. Habár jó pár éve nem érte el egy sem a várost, a helyiek élénken emlékeznek a korábbiak pusztítására, valamint arra, hogy egy nagyobb hurrikán után 3-4 hónapig nincsen áram a város nagy részében. Ha ez nem lenne elég, az áradások is komoly károkat okoznak, szinte mindennapos, hogy a hatalmas mennyiségben lezúduló eső tönkreteszi a közterületen parkoló autókat.

- Több éve tartó folyamat, hogy egyes helyeken, főleg Miami szegényebb részeiben a spanyol átveszi az angolt helyét a hétköznapokban, sőt, már az álláskereséssel is nehéz dolga lehet annak, aki nem tud spanyolul. Rengeteg bevándorló ömlik a mai napig a városba, rengetegen egyetlen szót sem beszélnek angolul. Kevés helyen lehet találni olyan pincért, aki a „yes” és a „no” jelentésével nincsen tisztában, nekünk egy, Miami viszonylag központi helyén lévő étteremben sikerült belefutnunk – mentségére szóljon, hogy legalább mexikói étteremben dolgozott.

- A bevándorló fiatalokon kívül a meghatározó társadalmi csoport a nyugdíjasoké. Bár nincsenek olyan egyeduralkodó helyzetben, mint a keleti parton, de láthatóan rengeteg embert vonz a kellemes klíma, hogy itt töltsék el utolsó éveiket, miközben ifjú bevándorlók tolják a kerekes székeiket.

- Az elhízottság Floridában láthatóan komoly probléma, erős gyanúm szerint sokan csak azért ülnek tolószékbe, mert lusták cipelni az elhízott testüket. Kellemetlen mellékhatás, hogy a boltokban alig lehet 150 kg alatti férfiakra méretezett ruhákat kapni.

- Kevés olyan jó üzlet lehet ma, mint Floridában tetováló szalont nyitni. Talán csak a skandináv vidéken lehet ennyi kivarrt emberbe belefutni, és a legutolsó faluban is lehet legalább két szalont találni. Nem tagadom, hogy a műfajhoz keveset konyítok, de azt különösen nehéz megérteni, hogy errefelé miért a tramp stamp és az idétlen gyerekrajz a menő az Európában megszokott háromdimenziós vörös sárkány helyett.

- A tetoválásnál is érthetetlenebb a kicsi kutyák divatja. Vicces megfigyelni a kigyúrt figurákat, amint a legváltozatosabb fajtájú, de lehetőleg egy macska méreténél nem nagyobb kutyájuk után rohangálnak.

miami-beach-south-beach-ocean_drive.jpg

- Óriási számban váltanak a helyiek hibrid meghajtású autóra. Nem elsősorban a környezettudatosság motiválja őket, mint inkább az általuk ingyen használható gyorssávok az autópályákon, valamint az alacsonyabb biztosítási díjak. Nemsokára véget fog érni az aranykor, mert két év múlva már nekik is fizetniük kell az autópályákon; érdekes lesz megfigyelni, hogy miként reagálnak majd az autósok.

- Nem sok vegyesboltban láttam eddig DJ-t, ami Miamiban nem kelt különösebb feltűnést.

- Hihetetlen számban szállták meg a várost az őrültek. A legváltozatosabb emberek gondolják úgy, hogy itt kell kiélniük furcsa hóbortjaikat, legyen szó akár a strandokon fémdetektoros kincskeresésről vagy a babakocsi út közepén tolásáról.

- Az amerikai gyorséttermekről mindenkinek a McDonald’s és a Burger King jut eszébe, pedig hasonló számban vannak sokkal színvonalasabb láncok is: a Deny’s, a Cracker Barrel, a Cheesecake Factory és társaik kifejezetten színvonalas ételeket kínálnak jóval a normál éttermi ár alatt.

- A tengerpart igazi urai Floridában nem a turisták, hanem a mangrove-bokrok. A kicsinyeiket állatokhoz hasonló módon felnevelő bokrok tényleg mindent benőnek, ráadásul a kormányzat is minden erejével védi őket.

- Vicces látványt nyújtanak a gyorshajtókra váró rendőrautók az autópálya mellett, pont úgy állnak lesben, és várnak az áldozataikra, mint az oroszlánok a szavannán. Amikor pedig ráfordulnak az útra, és elkezdenek szirénázni, akkor az autós hasonlóan érzi magát, mint egy gnú, és csak reménykedni tud, hogy ne ő legyen a leggyengébb, akit leterítenek.

- Az autópályák másik meghatározó látványeleme a hatalmas hirdetés, amin egy idős ügyvéd ajánlja szolgáltatásait a balesetet szenvedetteknek, lehetőleg zsidónak hangzó vezetéknévvel. Van persze egy-két újító is, akik csinos nőket raknak a plakátra, és bár szexszel mindent el lehet adni, azt azért nehéz elképzelni, hogy a pánikba esett károsultaknál működjön ez a stratégia. Szintén szórakoztató eleme a hétköznapoknak a rádiós hirdetések végén Scatmant megszégyenítő tempóban elhadart általános szerződési feltételek.

- A jobbról előzés és a mobiltelefonálás mind jogszerű eleme az autópályás közlekedésnek.

- Floridában mindent letaroltak az outletek, nem is számít tisztességesnek a környék, ha két város között nincsenek egybefüggő üzletek kilométereken keresztül. Az üzletek ráadásul a leglehetetlenebb időpontokban is annyira tele vannak, hogy aranyvasárnapra emlékeztető módon kell vadászni a szabad parkolóhelyekre.

- Okos ötlet, hogy egyes áruházakban nem kell végigállni a pénztárnál a sort, elég csak elkapni egy eladót, és egyből lehet kártyával fizetni.

keys-bridge-post.jpg

- Kíváncsi lennék, hogy Richard Dawkins mit mondana arra a gyakorlatra, hogy az egyházak úgy igyekeznek híveket toborozni, hogy ingyen megcsinálják bárkinek az adóbevallását, és ezt hatalmas feliratokon büszkén hirdetik is.

- Errefelé nem tökölnek azzal, hogy kavicsot hordjanak a mellékutakra, egyszerűen kikotornak egy csomó kagylóhéjat a tengerből, az is tökéletesen megteszi, ráadásul sokkal jobban is néz ki.

- Az eltúlzott lazaság és nemtörődömség nem teszi ellenállhatatlanná a helyieket, de azzal nem lehet vádolni őket, hogy az alkoholt kispórolnák az italokból. Egy rendes koktél legalább fél liter, aminek a kétharmada alkohol. Messze a legnépszerűbb a margarita, ami jeges vagy sima változatban és mindenféle ízben kapható.

Meglátogatott helyek:

Miami – Aki szeret bulizni és strandolni, az jól fogja érezni magát, akit zavarnak az őrültek és egyéb sötét alakok, az kevésbé. South Beachen bármennyi ideig lehet heverészni, az éttermek kiválóak, a belvárosban azonban sok mindent nem lehet csinálni. Kevés klasszikus értelemben vett látnivaló van, Coconut Grove-ban érdemes sétálgatni.

Florida Keys – Miamiból kb. 3,5 óra autóval Key West, ennyi ideig bőven érdemes szigeteket bámulni az Overseas Highwayen. Key West nagyon hangulatos, és messze ennek a résznek van a leginkább karibi hangulata. Strandolni alig lehet, sétálni ellenben annál többet, a Bahia Honda Key nemzeti park remek választás erre a célra.

Delray Beach – Jópofa belvárosa van, ha észak felé megy az ember Miamiból, mindenképpen érdemes megállni.

Honeymoon Island – Sziget St. Petersburgtől északra, csak ezért nem érdemes idáig vezetni, amúgy szép.

St. Petersburg – Nagyváros, a várakozásokkal ellentétben kiemelkedő strandok nélkül, vagy csak megtalálni nem sikerült őket.

Naples – A nyugdíjasok milliomosokkal zsúfolt Mekkája, ennek megfelelő mennyiségű gyönyörű házzal. A belvárosi részeken érdemes végigsétálni, és sok szép sziget is van a környéken.

Sanibel és Captiva Island – Sanibelen mocsarat és végtelen mennyiségű madarat lehet nézni, Captiván pedig a még amerikai mércével is nagyon gazdagok ízléses házait, kifejezetten ajánlott.

komment

Címkék: utazás

süti beállítások módosítása