Kobrablog

Egy blog, ahol megoszthatod gondolataidat. Már ha a haverunk vagy. Kommentelés Facebookon.

Friss topikok

Címkék

Stockholm

2013.09.08. 01:57 v_m

 

Stockholm jó hely. Kifejezetten jó. Meglepő, de minőségi látnivalókban simán felveszi a versenyt a legnépszerűbb nyugat-európai városokkal is. De általánosságok helyett lássuk inkább az érdekességeket:

 

- Stockholmban kevés a magyar. Mi legalábbis egyetlen egyszer sem hallottunk magyar szót, ami először fordul elő egy európai nagyvárosban. Nemcsak magyarok nincsenek, úgy általában turista is viszonylag kevés van, így a legnépszerűbb látnivalóknál sincsen tömeg.

-  A svédek tiszták, gazdagok, magasak és szépek. Azt nem tudom, hogy mennyire okosak, de angolul nemcsak az összes buszvezető, hanem a külvárosi nyugdíjas is tökéletesen beszél.

-  A svédek imádnak sportolni, futni meg különösképpen. A sportolásnál csak az öltözködés megy jobban nekik, talán még Párizsban látni ennyi jól öltözött embert, de az ottani dekadenciának Stockholmban a nyomát sem látni. Egy 60-as éveikben járó férfi is a legújabb divat szerinti zakót veszi fel, ha lemegy a közértbe. A fiatal nők viszont előszeretettel hordanak rikító színű sportcipőt az egyébként szintén ízléses szettjükhöz.

-  A fentiek eredményeként a svédek jóval fiatalabbnak látszanak, mint amilyenek valójában. Először azt hittem, hogy fiatalon vállalnak gyereket, de ennek éppen az ellenkezője igaz, az egész világon a svédek a legöregebbek az első gyermekük születésekor (a nők átlagosan 30 évesek) – csak éppen remekül tartják magukat.

-  A svédek nagyon büszkék a nemek egyenlőségére. Komoly törekvések vannak egy „gender-neutral” személyes névmás elterjesztésére, amelyet egyre gyakrabban használnak újságok és weboldalak is. A parlamenti képviselők 45%-a nő, amivel a svédek másodikak Ruanda 56%-a mögött; az egyenlőség azonban főleg a közszférában valósul meg: a privát szférában csak a felső vezetők 4%-a nő. A királyi testőrségben is szép számmal találhatók nők, az egyenruhákat viszont láthatóan továbbra is férfiakra szabják, így nehezen lehet megkülönböztetni őket.

-  Ellentétben a legtöbb fejlett várossal, Stockholmban szép számmal végeznek „látható” munkát a helyiek is. A buszsofőrök, pincérek és metróalkalmazottak nagy többsége svéd, akik átütő vidámsággal végzik a feladatukat.

-  Nem tudom, hogy mi lehet a titkos összetevő, de minden svéd étterem konyhájából IKEA étterem szag árad.

-  Minden múzeumban van legalább egy étterem, de nem az alagsorban, hanem szervesen a kiállítótérbe illesztve.

-  Ami ma Budapesten a gasztroforradalom, az Stockholmban az ökoforradalom. Minden és mindenki ökotudatos a városnéző busztól át az utolsó mellékhelyiség világításáig. Nem csak az árammal spórolnak, a zuhanykabinunkat is mozgásérzékelővel látták el, nehogy a bunkó turista feleslegesen folyassa a vizet.

-  Bármennyire is élhető Stockholm, az óvárost sikerült egy autópályával és egy Szovjetuniót idéző vasútvonallal kettévágniuk. Érthetetlen, hogy egy olyan helyen, amit láthatóan felvet a pénz, miért nem viszik a közlekedést a föld alá legalább a város szívében.

-  Különösen Budapesttel összevetve feltűnő, hogy milyen szoros a kapcsolat a víz és a város között. A városházánál például egy lépcsőt építettek, ami a vízbe vezet. A víz annyira tiszta, hogy bárhol lehet fürdeni benne, a városban pedig helyben fogott halat kapni. A boltokban pedig még plüssheringet is árulnak.

-  Bár a svédasztalos étkezés az utóbbi időben sokat veszített népszerűségéből, az a szokás megmaradt, hogy az éttermekben kitesznek kenyeret és salátát, valamint kávét és teát, amiből a vendégek korlátlanul és ingyen fogyaszthatnak. A csapvizet a legtöbb helyen egy sörcsaphoz hasonló készülékkel mérheti magának, aki betéved – természetesen szintén ingyen.

-  Az általam eddig bejárt városok közül kirívóan itt volt a legkevesebb gagyiárus. Azt nem állítom, hogy nem talál ilyet, akinek minden álma egy jávorszarvasos hűtőmágnes, de legalábbis keresgélnie kell.

-  Érthetetlen módon a palackozott vizek közül az ízesített olcsóbb, mint a sima. És ízesített víz alatt nem narancsosat kell érteni, hanem olyan rettenetes kreációkat, mint a citromos pités vagy a kólás.

-  Bármennyire is átütő a kultúra a városban, a köpködésről valahogy képtelenek leszokni a helyiek. Igen bizarr látvány, amikor Thor és egy antropológiaprofesszor szerelemgyereke, miután kiolvasta az újságját, és megrendelte a telefonján a jegyet estére az operába, egy méreteset köp a metróaluljáróban.

-  A svédek nem csak az öltözködésért rajonganak, hanem a lakberendezésért is. Minden sarkon van legalább egy kicsinyített IKEA-klón tele lelkes vásárlókkal. A házaik pedig kiköpött úgy néznek ki, mintha egy dizájn magazinból ollózták volna ki őket.

-  Stockholmban az emberek öltönyben járnak színházba, leszámítva néhány hipsztert, akikre a még a helyi huszonévesek is megvetően néznek.

-  Bár Stockholmban nem megy annyira a vikingkedés, mint Amszterdamban, a darazsakban azért lehet némi  viking vér, mert egyszerűen lehetetlen őket elkergetni, ha ételt éreznek.

-  Minden élelmiszerboltban kapható kimért gumicukor, méghozzá a budapestivel nagyjából megegyező áron. Ami gondosan kimérve ráadásul arra is tökéletes, hogy a megmaradt svéd koronát el lehessen költeni.

-  A svájciak is játszanak egy magyar kártyához nagyon hasonló játékkal, a makk hetes még elrendezésében is azonos a magyar kártyában található társával. Annyi a különbség, hogy ők a kártyát svájci kártyának hívják. Na jó, ennek a ténynek csak annyi köze van Stockholmhoz, hogy itt tudtam meg.

Meglátogatott nevezetességek:

 

-  Vasa Múzem: egy hatalmas XVI. századi hajó fantasztikus állapotban. Így kell múzeumot csinálni, pont annyi a látnivaló, amennyit még kellemes megnézni, a kiállítás elsőrangú, a búvárharangba pedig be is lehet állni. Egyértelműen Stockholm fő látványossága, kihagyhatatlan. 9/10.

-  Nordiska Múzeum: szörnyen unalmas múzeum, egyetlen érdekes szobor van összesen. Ha valakit érdekelnek az étkészletek vagy a nyakláncok, biztosan élvezi. 2/10.

-  Skanzen: nagy területen tradicionális svéd épületek és különböző állatok. Gyerekeknek izgalmas lehet, a lemúrok meg a kis rénszarvasok azért cukik. 4/10.

-  Östermalm: gazdag negyed, érdemes egy jó félórát sétálni. 6/10.

-  Belváros: szép, néhány utca meg a tenger felőli részek érdekesek, elég sokat lehet bolyongani. 6/10.

-  Városháza: A város legszebb helyén épült érdekes palota, ingyenes idegenvezetéssel. Fantasztikus kilátás a tengerre. 7/10.

-  Riddarholm templom: királyi temetkezési hely, érdekes címerekkel és szobros sírokkal. Maximum negyedóra. 5/10.

-  Királyi palota: Nagy és unalmas, belülről különösen. Előtte meg lehet nézni az őrségváltást. 4/10.

-  Óváros: szép kanyargós és emelkedős utcák, egy órás séta. 7/10.

-  Millesgarden: a belvárostól fél óra utazás, hangulatos kert tele szobrokkal meg medencékkel. 5/10.

-  Södermalm: Bohémnegyed, a legszebb kilátás innen van. 6/10.

-  Víz: Nem tudom, hogy mennyire tekinthető külön látványosságnak, de egészen fantasztikus a víz, ami Stockholmot körbeveszi, ami teljesen más, mint a többi „vizivárosban”, Velencében vagy Amszerdamban. Hullámzásnak nyoma sincsen, csak maga a tökéletes nyugalom, egyszerűen gyönyörű. 9/10.

Amit kihagytunk, de megnézném:

Drottningholm palota, Djurgarden keleti része, hajókirándulás.

Árak:

A hostelek kifejezetten gyengék és drágák, a szobák szűkösek, a legtöbb helyen ablak sincsen. A Skavsta repülőtérről oda-vissza 9.000 Ft és 1-1,5 óra a belvárosba a busztranszfer. A kaja kis odafigyeléssel meglepően olcsó, korrekt és laktató ebédmenüket kínálnak. 80 korona/fő (2.700 Ft) volt a legtöbb, amit étkezésért fizettünk, ebben pedig már benne volt a víz, a tea és a kávé is. A Stockholm Cardot érdemes megvenni, ezzel korlátlanul lehet múzeumba menni és tömegközlekedni, nem olcsó, de minimum kétnapos tartózkodásnál megéri. Vállalkozóbb kedvűek bliccelhetnek is, elvileg a buszokon az első ajtónál be kell csekkolni, de ritka az a buszsöfőr, aki ezt ellenőrzi. A hajókázás is benne van a Stockholm Cardban, de résen kell lenni, mert 16:30-kor megy az utolsó járat (a múzeumok is nagyon korán zárnak). Egy utazást összességében nyugat-európai átlagáron ki lehet hozni.

 

 

 

komment

Címkék: utazás

süti beállítások módosítása