Budget Amsterdam

2011.10.06. 12:06 Chief Stone

Amsterdam egyáltalán nem olyan, mint elsőre gondolnánk. Én úgy képzeltem, hogy a Bob Marley-k egy főre jutó aránya nagyobb, nem pedig a turistáké. Szintén meglepett, hogy a kapualjakban nemcsak, hogy nem a vörös lámpák és coffee shopok váltották egymást, de ezekből viszonylag keveset találni. Mint kiderült, a holland populáció egyik felét alapból hidegen hagyják a drogok, a másik fele pedig már rég kinőtt belőlük. Szóval míg a külföldiek a fű témán pörögnek, a hollandok nyugodtan kortyolgatják a hideg apátsági sört. A város egyébként nagyon szép. A házak szűkek, színesek és ferdék. Sok a csatorna, a hajó és a biciklis. Egyszer mindenképp érdemes ellátogatni! De hogy is kezdjük a látogatást?!

 

  


 

Utazás

Autóval és busszal Hollandia tőlünk messze van. Ha valaki fél a repüléstől, kereshet buszt, de inkább nőjön fel, és foglaljon a Wizzairnél Eindhovenbe repjegyet. Jó időben, előrelátó vásárlási stratégiával már 15000 Ft-ért megjárható az út oda-vissza illetékekkel, feladott poggyász nélkül. Az egyetlen kellemetlenség, hogy a járatok reggel 6 óra 5 perckor indulnak…

A reptér nem messze található a várostól, ezért olyan negyed óra alatt be lehet buszozni. Ahogy kijövünk a terminálról, rögtön jobbra fordulva már meg is láthatjuk a Hermes 401es buszt, ami 3 eurós automatából vett jegyért bevisz minket a fő pályaudvarra.

Azt könnyű észrevenni, a busz pont szembe tesz le vele, viszont a jegyet a pályaudvar másik oldalán tudjuk megvenni, úgyhogy át kell sétálni a vágányok alatti aluljáróban, majd ott balra fordulni.

 

Eindhovenből a vonatút 1 óra 20 perc, ez kibírható, főleg, hogy a vonatok modernek, kényelmesek és sűrűn járnak. Az út ára 18 euró, nemzetközi diákkal olcsóbb.

A menetrend nincs kiírva angolul, igazából semmi sincs, miért is lenne. Én itt tapasztaltam meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben az angol és német nyelvtudás nem segít a holland nyelv megértésében. A menetrendet azért nézegethetjük, a logikára a mellékelt térkép alapján könnyű rájönni. Infópultot lehet találni, szívesen segítenek, ahogy a kalauz is, ha elcsípjük a peronon. Érdemes direkt járatot választani, és akkor nincs kavarás az átszállással.

Amszterdamban a vonatállomás több mint központi helyen van, úgyhogy ahogy megérkezünk, már nyakunkba is vehetjük a várost. Elsőre érdemes gyalog nekiindulni.

A városon belüli közlekedés talán így a legkényelmesebb. Bicikli bérelhető naponta tizenvalahány euróért, de egy viszonylag nagyobb letéttel is kell számolnunk, a junkie-k ugyanis lopják a bringákat. Mindemellett Amszterdamban még veszélyes is tekerni, hiszen rengeteg a turista, biciklis és nincs igazán KRESZ. Jó tudni, hogy a gyalogosok a forgalom leggyengébb résztvevői és itt nem csak ököljogon.

A busz és villamos hosszú távon drága – nem éri meg. Ha mégis sokat utaznánk a tömegközlekedéssel, készüljünk fel, hogy semmi nem jön időben, menetrend szerint és vegyünk OV-chipkaartot. Ez egy 7 eurós alacsony frekvenciás RFID kártya, melyen 4 eurónak mindig lennie kell, de első alkalomra 12-t fizetünk érte – ez esetben 5 eurót utazhatunk le máris. A mechanizmusa egyébként szuper. Amikor felszállunk a járműre, az ajtóban lehúzzuk a kártyát. A rendszer automatikusan levesz 4 eurót, majd amikor leszállásnál megint lehúzzuk a chipkártyát, a gép az utazás mértékének függvényében (kilométerenkénti x centes díjjal számol) a maradékot visszateszi „számlánkra”.

 

Pénz

Mivel eddig a pontig is kellett már készpénzzel fizetni, gyorsan beszúrom a pénzel kapcsolatos tudnivalókat. Két olyan dolog van, amit az ember nem is gondolna, mégis határtalan kellemetlenséget okozhat.

Bankkártya: az OTP hiába írja a kártyánkra, hogy mastercard, a hollandok ezt nem hiszik el, még a gépek se, úgyhogy vigyünk cash-t bőven.

KP: Ezzel is óvatosnak kell ám lenni, mert nemcsak, hogy nem tudunk szinte sehol kártyával fizetni de a nagyobb címletű euró sem ér fabatkát sem. A hollandok egyszerűen megijednek, ha 100, 200 vagy 500 euróssal próbálunk fizetni, és így nem tudnak vele mit kezdni. Egyszerűen nem fogadják el, sok helyen ez ki is van írva!

 

Szállás

Ez az út húzósabb része, a hotel ugyanis drága: 160 euró/éjnél kezdődnek a szobák. A hostelek ugyan ennél olcsbbak, de állítólag nem olyan kulturáltak és/vagy tiszták. A kedvező ár pedig megint csak relatív. A hostelworld.com oldalon előszeretettel és nagy betűkkel reklámozzák a 8 ezer HUF/éjszakás hosteleket, de ez akkor ennyi, ha 8 ágyas szobába raknak be, ahol valószínűleg lesznek hálótársak. A Flying Pig például jó helyen van, de egy privát 2 ágyas szoba 11-12 ezer körül van fejenként.

A tökéletes megoldás a szállásra a Zeeburg Camping, akármennyire is meglepően hangzik. Itt faházas szobát, sátorhelyet vagy Wagonette-t lehet bérelni. Ár/érték arányban a Wagonette a befutó véleményem szerint. Negyven valahány euró per éjszaka egy kétágyas vagon, ami fűtött és tiszta. A kempinggel az egyetlen gáz az odajutás. A Centraal Stationről a 26-os villamossal lehet kiérni, 2,60 euróért. De onnan még sétálni kell, és sajnos könnyű eltévedni elsőre, ha az ember nem tudja, hogy a kemping egy szigeten van, ergo a hídon át kell menni. Igenám, de a híd is cseles, mert szinte mindennel át lehet menni rajta, csak gyalog nem. Szabálykövetők figyelmébe az úszást tudom ajánlani. A villamos 11-ig jár kb, de a szállást 8-ig át kell venni.

 

Kaja

Habár gasztronómiai kalandozásaim csekélyek voltak, a Budget étkezés rejtelmeit megfelelően felderítettem. Szerencsére viszonylag könnyen ehetünk valami táplálót.

Ahogy azt gondolnánk, Meki és Burger King természetesen ott is van. A McDonald's párszázas ajánlata Amszterdamban az 1 eurós hamburger, de a Burger Kingben 2 euróért már sajtburger menüt kapunk. (3ért pedig duplát)

A hollandok saját gyorsétterem lánca, a Febo egy remek megoldással találta meg a piaci rést. A cég a városszerte sok helyen üzemeltet szó szerint falakat, ahonnan egész éjszaka kivehetünk egy friss hamburgert vagy a helyi különlegességet, a krokettet. Ezt egy húsos rúdnak kell elképzelnünk, ami panírozva van és úgy néz ki, mint egy nagy burgonyakrokett. Állítólag ez nagyon holland. Olyannyira, hogy minden verzióban kapható: szendvicsben, magában, croissant-ban de még McDonald's burgerben is. A fal termékeinek ára 2 euró.

Nappal érdemes az ország látszólag legnagyobb láncolatában, az Albert Heijn-ben keresgélni. Ez tulajdonképpen egy sima bolt, ahol friss háromszög-szendvicset vehetünk 3 euróért, frissensült pizzaguette-t 1,90-ért, vagy ha nagyon minimalizálunk, akkor mini croissantokat 0,80 körüli áron.  Albert Heijn To Go miniüzlet 2-3 sarkonként van. Ugyanitt az üdítők és kávék 1,50 és 2 között mozognak.

A sör az AH-ban már 1 euró alatt is megvehető, de bármilyen beülős helyen egy normál adag, pint vagy fél liter legalább 3 euró. Viszont ezek nagyon finomak – a témáról külön cikk készül.

Ha picit rendesebbet akarunk enni, és szeretjük az olaszos tésztákat, a Julia’s gyorsétteremlánc 5-6 euróért kínaikajás dobozba csomagol nekünk egy frissen főzött tésztát.

 

Főtt ételek tekintetében a reggelt érdemes egy English Breakfast-el kezdeni. Ez rengeteg helyen kapható, 6-9 euró között, változatosság és mennyiség függvényében. Arra kell figyelni, hogy egy orange juice 3,50, és ez könnyen felviszi a költségeket. Ebédre vagy vacsorára megint csak bárhol kapható a Spare Rib + french fries kombó. Ennek ára 11 eurónál kezdődik.

 

 

Ha már eljutottunk Amszterdamig, tudunk aludni és enni, akkor már csak a látványosságok vannak hátra. Ezekről sajnos nem tudok beszámolni, lévén, hogy én Pub Crawl-ba nyomtam a vizitet. Van Gogh múzeum, Anna Frank House, Nemo, Madame Tusseauds persze van, de a sor nagyobb annál, mint amilyen nagy kedve lenne bárkinek is megnézni őket.

Amit tudok ajánlani, az a CanalBus társaság hop on/hop off csatornahajókázós túrája. Az egynapos jegy 20 euró amivel este 6ig váltogathatunk a 4 vagy 5 járatvonal között, mely körbevisz Amszterdam minden pontján. A vízről minden szebb és kellemesebb, úgyhogy ezt szerintem mindenképp érdemes kipróbálni, ahogy az egész Amsterdam experience-t is, szóval útra fel!

 

komment

Címkék: kultúra amsterdam

süti beállítások módosítása