Kobrablog

Egy blog, ahol megoszthatod gondolataidat. Már ha a haverunk vagy. Kommentelés Facebookon.

Friss topikok

Címkék

Párválasztás - Miért hazudik a férfi?

2013.01.20. 16:00 Chief Stone

Kölcsön kaptam egy könyvet a minap egy kolléganőmtől az emberi kapcsolatok férfi-nő oldaláról. Konkrétan Allan és Barbara Pease “Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő?” című könyvéről lesz tehát szó pár mondat eréig. Első ránézésre egy klasszik kamu életmód könyvnek tűnt, de a hátoldalán felsorolt kérdések arra utaltak, hogy ebből az egészből még valami értelmes is kisülhet. Átnyálazva a fejezetcímeket és beleolvasva a könyvbe a kiterjesztett első benyomásom, hogy valós pszichológiai jelenségeket fogalmaz meg pongyolán – a született feleségek számára is érthető módon, de legalább vidám, humoros stílusban. Továbbá egy remek marketing trükk, hogy a fejezetek tele vannak úgynevezett esettanulmányokkal, magyarul kis történetekkel konkrét párkapcsolatokból. Egyrészt tudva levő, hogy ezt hogy imádják a nők, másrészt legalább érdekes, de legalábbis figyelemfelkeltő példákkal mutatják be mondanivalójukat a szerzők az olvasóknak, akik vélhetően az általag IQ normális eltérésének negatív oldalán helyezkednek el.

A könyvről elég is ennyi, amiről írni akartam az a könyvben szereplő kérdések egyszerű magyarázata az evolúciós pszichológia szemszögéből.  A következőben tehát nézzük a párkapcsolati jelenségek ultimatív okait a hátoldalon felsorolt kérdésekre válaszolva. Stílusosan a könyv címének megválaszolásával kezdem:

Miért hazudik a férfi?

A könyv populista stílusában a válasz annyi: mert el kell adnia magát. A férfiaknak a párkapcsolat elején (de gyakran közben is) be kell mutatniuk mind mentális mind fizikai képességeiket, hogy elnyerjék a nők tetszését. Biztosítsák őket arról, hogy jó genetikai hátteret biztosítanak az utódnemzéshez és bőven rendelkeznek materiális erőforrásokkal az utódok felnevelésére, amihez hajlandóságot is mutatnak.

Miért sír a nő?

A sírás egy programozott viselkedési forma, mely a fizikai stressz és fájdalom kimutatása. Ezen felül szociális funkciója is van, jelzi egy egyed behódolását és kegyelemért esedezését valamint az érzelmi kötődését és ezzel kapcsolatos igényeit is kifejezheti másfajta interperszonális szituációban (lásd párkapcsolat).

Miért menekül a férfi a szerelem elől?

Senki nem menekül a szerelem elől ugyanis az egy kellemes dolog. Egyik összetevőjét olyan kémia reakciók adják amelyek boldogságot, örömöt váltanak ki a szervezetben. A szerelem másik része tanult viselkedésforma, melyet a filmekből, költészetből és saját tapasztalatainkból tanulunk meg.

Miért rágódik a nő vacak kis problémákon?

A nők befektetése egy kapcsolatba többszöröse a férfiak ráfordításának, ugyanis a terhesség és gyereknevelés feladatától ők nem tudnak megszabadulni olyan “könnyen” mint a férfiak. A nőknek ezért sokkal jobban meg kell fontolniuk döntéseiket, mert ha elszámolják magukat vagy félreismerik a férfit és egyedül maradnak, akkor hatalmas veszteségek szenvednek.

Miért ódzkodik a férfi a tartós kapcsolatoktól?

A férfiak nem akarják hosszú távra lekötni magukat mert az akadályozza, hogy génjeiket más nők génállományával keverjék új utódok nemzésének formájában. Az ő sikeres stratégiájuk ugyanis minél több nő megtermékenyítése – ugyanis a gének saját szaporításukra hozzák létre az embrei testet.

Miért nem tér a nő sose a lényegre? És miért kíváncsi a nő minden apró részletre?

Mivel a nők hatalmas mennyiségű energiát fektetnek a gyereknevelésbe, elkötelezettségük egy párkapcsolat iránt igen magas. Nagyon fontos, hogy jól ismerjék a férfit, akivel párkapcsolatot akarnak létesíteni, hogy elkerüljék a jövőbeni egyedüli gyereknevelést. Ehhez minél több információt kell megtudniuk a másik félről, tehát a dolgokat addig halogatják amíg csak lehet, hogy mindent megtudhassanak jövendőbeli párjukról.

Mit eszik a férfi a tűsarkúban tipegő nőn?

A férfi szexuális vágyát értelem szerűen nem a tűsarkú cipő kelti fel, jobban mondva nem csak a tűsarkú cipő, hanem a teljes öltözet, amit a magassarkú képvisel. A férfiak párválasztási preferenciában hangsúlyosabb a külső, és ezt a nők remekül megtanulták hogy hangsúlyozzák ki testük előnyös vonásait (vagy rejtsék el az előnyteleneket) a divat segítségével.

Mit eszik a nő a feszes fenekű férfin?

A férfi test tulajdonosa erejét hivatott bemutatni. A széles váll és mellkas, keskeny csipő és feszes fenék remekül jelzik ha egy férfi sportos, erős, jó kondícióban van mindemellett jó genetikai háttérrel rendelkezik.

Miért vannak a férifiaknak olyan undorító szokásai?

Biológiailag a két nem között az undorító szokások tekintetében nem sok különbség van. Nők és férfiak egyaránt használják a mosdót minkét célra ugyan úgy, ahogy böfögnek és gázokat juttatnak ki a szervezetükből. A különbség annyi, hogy a férfiak ezeket természetesnek tartják és nem feltétlenül rejtegetik annyira kínosan, mint a nők. Hiszen a férfiak amúgy is szociálisan kevésbé érzékenyek.

Miért beszél annyit a nő?

A nő másokról beszél annyit inkább, mint magáról. A beszélgetés jó társasági összehangoló tevékenység, plusz a pletyka még annál is jobb információ forrás a csoportban lévőkről. Egy hosszabb távú kapcsolatban a nő ugyancsak nagy mennyiségű beszédre képes mert addigra már érzelmileg szinkronizálódott párjával.

Miért szereti a férfi a disznó vicceket?

A disznó viccek a szexuális téma miatt olyan érdekesek a férfiak számára.

Mire gerjed a nő?

Ez talán a legnehezebb pár mondatban megválaszolható kérdés. A nők teljesen másfajta szexuális drive-al rendelkeznek, mint a férfiak. Az egyszerűség kedvéért vegyük a rövid távú kapcsolatokra vonatkozó női igényeket. Ezek pedig nem mások, mint a szépség külső jegyei, melyek tulajdonosuk jó genetikai tulajdonságait igazolják. Hiszen ha egy nő egy futó kapcsolatot keres, nem számít szülői ráfordításra férfitől. Ez esetben úgy maximalizálja a gyerek túlélési esélyeit ha a lehető legjobb génekkel keveri sajátjait. A nők emellett még a referenciacsoportban magas státuszt viselő férfiakra is gerjed státuszuk és dominanciájuk miatt. A dominancia visszaköthető a tesztoszteronhoz, mely a férfias külalakért is felelős.

 

Hát dióhéjban ennyi. Persze mindegyik kérdés szinte végtelenségig magyarázható, boncolgatható. Én egy nagyon minimális összefoglalót kívántam csak tartani a témáról és csakis az evolúció folyamán kialakult programok és kódolt viselkedési stratégiák szerepét vázoltam fel. A konkrét kérdések bizonyos emberekre való érzelmezésében nagy szerepet kap a kultúra, nevelés, gyerekkor és ami a legfontosabb a self és az önértékelés valamint az önbizalom.

Zárásként még pár szó a könyvről. Bővebb olvasgatás után örömmel vettem, hogy a szerzők sokszor hivatkoznak az evolúcióra (sokszor mondjuk is hagyják) a megfelelő kontextusban és több tudományos kutatás eredményét is felsorolják. Ez persze nem feledteti el, hogy sok spekulatív elem is található a könyvben de inkább ezt olvassuk mint a Coelhot vagy Müller-Popper Pétert.

 

komment

süti beállítások módosítása